Thursday, April 8, 2010

AKIBAT KEMARUK SMS

CHICAGO - Seorang pelajar perempuan di sebuah sekolah di Lincolnshire, Illinois, Amerika Syarikat (AS), Annie Levitz bakal menjalani pembedahan di kedua-dua pergelangan tangannya selepas dia menghantar lebih 100 khidmat pesanan ringkas (SMS) sehari dari telefon bimbitnya, lapor sebuah akhbar kelmarin.

Levitz yang berusia 16 tahun hilang deria rasa pada kedua-dua tangannya dan dia tidak boleh mengangkat barang-barang tertentu akibat terlampau aktif menghantar SMS. Dia perlu memakai pendakap tangan dan mendapatkan suntikan penahan sakit. Doktor menyatakan Annie mengalami sindrom carpal tunnel. Sindrom itu sering dikaitkan dengan penggunaan komputer yang kerap.

"Ia (sindrom itu) bermula apabila tangan saya berasa kebas. Saya kemudian cuba mengangkat pinggan tetapi ia jatuh," katanya.

Namun, dia masih perlu menjalani pembedahan bagi memulihkan penyakitnya itu.
Seorang pakar reumatologi, Dr. Sofia Aksentijevich berkata, sindrom itu jarang berlaku pada pesakit muda tetapi ia bukan kes yang unik. –

1 comment:

  1. salam ustaz.. skdr memberi pndgn.. adlh lbh elok jika gmbr ini ditkr kpd yg lbh elok dan sopan supaya pmbce yg mncari ilmu tidak mndpt dose dgn gmbr yg dipaprkan ini. maaf jika teguran saya ini blh mndtgkan ketidakselesaan pd dri ustaz. maaf saya pinta.. dgn ilmu yg xseberapa ini saya mnegur ustaz.. maafkan saya sekali lg ustaz.. smga kita dpt bertukar2-tukar ilmu nt.. Insyaallah...

    ReplyDelete